26. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

KUD Klaruš

Sisak - 26.10.2019.

Već tradicionalni 26. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u organizaciji Hrvatskog sabora kulture  u posljednja je dva vikenda predstavio najuspješnije folkloraše iz 13 hrvatskih županija. Dana 19. listopada u Centru za kulturu u Čakovcu predstavile su se odabrane točke u kategoriji koreografiranog folklora, dok su ljepotu izvorne folklorne baštine skupine prikazale na pozornici Rafinerijskog doma u Sisku 26. listopada.

Na Susretu su se predstavila kulturno-umjetnička društva i ansambli iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Zagrebačke, Karlovačke, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 26. susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 20 te putem jednog samostalnog pregledavanja. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do rujna okupile 200 folklornih skupina i više od 6200 folklornih amatera.

U kategoriji izvornih folklornih skupina (Sisak, 26.10.2019.) svoj maruševečki kraj i Varaždinsku županiju (četvrti put za redom) predstavili su članice i članovi KUD-a "Klaruš" Maruševec.  Predstavili su se prikazom jurjevskih običaja u scenskom prikazu "Gledajte ga, gledajte, Juru Zelenoga". Klaruši su ovom prilikom predstavili izvorni običaj maruševečkog kraja kojeg su obnovili 1997. godine. Prikazano je "kićenje lese", dolazak Jure Zelenog pred dvorište, ples s Jurom Zelenim i darivanje Povorke Jure Zelenog  a sve uz pjesme i plesove maruševečkog kraja.  Scenski prikaz pripremili su Zlatko Peharda i Franjo Plantak (uz pomoć Ane Rehvald i Pjerina Hrvaćanina).

Susret su pratili i načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, njegov zamjenik Mario Klapša te župnik župe sv.Jurja Maruševec velečasni Krunoslav Milovec.


Susret se odvija uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurske županije, Grada Čakovca i Sisačko-moslavačke županije. Suorganizatori su Zajednica HKUU Međimurske županije, Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP i KUU "Seljačka Sloga" Nedelišće.









Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH